Az igazi Mao

Kínai eseményeket és közéletet figyelő blog.

Facebook

Utolsó kommentek

Feedek


Tegnap végighallgathattuk a leköszönő vezető, Hu Jintao beszédét. Tartalmáról és az elmúlt tíz év teljesítményéről megoszlanak a vélemények. 

hu_jintao_20121108.jpgHu Jintao 101 perces beszéde közben 2012. november 8-án (Xinhua/Huang Jingwen)

Részletek a kínai elnök összefoglalójából:

Az elmúlt tíz év törekvéseinek legfontosabb eredménye, hogy kialakítottuk és gyakorlatban alkalmaztuk a Fejlesztés Tudományos Szemléletét.  

Rendíthetetlenül követnünk kell a „sajátósan kínai szocializmus” útját.  

Folytatnunk kell egy politikai reform kivitelezésére tett tevékeny és körültekintő erőfeszítéseket, és a népi demokráciát széleskörűvé kell tennünk: kiterjedésében teljesebbé, gyakorlatban szilárdabbá. 

A korrupció elleni küzdelem és a politikai feddhetetlenség hirdetése – ami egy jelentős politikai kérdés, és az embereket komolyan aggasztja , egy világos és hosszú távú elkötelezettsége a Pártnak. Ha nem tudjuk jól kezelni ezt a problémát, akkor ez végzetesnek bizonyulhat a Párt számára, annak összeomlását, és az állam bukását okozhatja.

Nagy hangsúlyt kellene helyeznünk a módszeres építkezésre: szabadjára ereszteni a szocialista politikai rendszer erősségét, és hasznosítani más társadalmak eredményeit. Viszont sosem fogunk lemásolni egy nyugati típusú politikai rendszert.   

A beszédnek nagy sikere volt a kínai állami médiában. Hu időszakát a „ragyogó évtized” vagy „arany évtized” jelzőkkel látja el, míg a kritikusok az „elveszett évtized” címkét tartják inkább helyénvalónak. Szerintük nincs új a nap alatt, ez elmúlt évek szlogenjeit ismételgették, amelyek közül csak kevés valósult meg. Állításuk szerint a kormány elsiklott hosszú távú problémák kezelése felett. A legnagyobb gondnak azt látják, hogy a jelenlegi vezetés mindent feltett egy lapra az erőltetett fejlesztés érdekében, ami egy szűk rétegnek jobblétet eredményezett, de a többségnek csak hátránya származott belőle, tovább nyílt a társadalmi olló. Egyesek kifejezetten egy viccnek tartották az elnök monológját. (Megjegyzés: Az beszédből idézett utolsó, vastagon szedett mondat jól szemlélteti a vezetés demokráciához fűzött viszonyát. Szintén érdekes a korrupcióra vonatkozó részlet: éppen maga a miniszterelnök, Wen Jiabao körül pattant ki az utóbbi hetekben egy komoly botrány.)

Közben a háttérben szorgosan dolgoznak az internet cenzorai. Kongresszustól függetlenül végzik a munkájukat: naponta tömérdek bejegyzést törölnek a kínai, Twitterhez hasonló, Weibón. Azonban a mostanihoz hasonló, politikailag szenzitív időszakban a kontroll szigorúbb, átlépi az ország határait is. Több kínai aktivista, újságíró jelentett feltört Twitter fiókjáról

Tegnap beszámoltunk a Kínai Kommunista Párt tizennyolcadik kongresszusát kísérő fokozott biztonsági intézkedésekről. A pingpong labdák és galambok betiltásán túl történtek komolyabb dolgok is a felszín alatt. Több emberi jogi aktivistát, ügyvédet „szabadságra” küldtek a találkozó idejére, azonban ez a felkérés nem a főnöktől, hanem a rendőrségtől jött. A hatósági nyomás nem kerülte el az ujgur és tibeti – a kormány által „harmonikus társadalmat” megzavaró, személyeket sem.

A kongresszust elnézve elég vegyes a kép. A vezetők reformokról, demokráciáról beszélnek, míg a háttérben nagy erőkkel folyik a politikai változást alulról szorgalmazók elhallgattatása.

Címkék: cenzúra korrupció kongresszus pártkongresszus Hu Jintao arany évtized elveszett évtized harmonikus társadalom

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azigazimao.blog.hu/api/trackback/id/tr74898209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.11.09. 20:14:19

Azzal a mondattal nekem speciel semmi bajom sincs... lehet más irányba menni, sőt.

blacklord 2012.11.09. 22:34:46

@A csótány is ember: No, te is egy bátor ember vagy, amíg más f...ával verik a csalánt. Én szermély szerint nem örülnék neki, ha "más" irányba menne az ország, amiben élek, sőt. Mert nem vagyok egy idióta.

2012.11.09. 22:38:36

@blacklord: szerintem szűklátókörűségre vall ha valaki azt gondolja, az egyetlen jó a mienk és mindenki arra kellene törekedjen, hogy olyan rendszere legyen, mint nekünk. Eléggé elképzelhetőnek tartanám, ha nem a nyugati világ termelné ki a következő társadalmi rendszer-generációt.

blacklord 2012.11.09. 23:06:10

@A csótány is ember: Én voltam már Kínában, és garantálom neked, hogy ők nem fognak világvezető szerepbe kerülni. Elképesztő pazarlások mennek minden szinten, elborzasztó méretű korrupció mindenütt, és az egyetlen dolog, ami pályán tartja őket, az a kizsákmányolás (emberek és természeti erőforrások). De az internet révén egyre gyorsabban terjednek a nagy Fal ellenére is az infók, és az éhbérek megszünésével akkora feszültségek fognak napvilágra kerülni, hogy ihaj.
Nyilván nem a létező rendszerek legjobbika pl. mondjuk a demokrácia az USA-ban, de ezt nem érzelmi oldalról érdemes megítélni, hanem onnan, hogy mennyire hatékonyak különböző szemszögekből nézve. És ilyen téren pl. Svájc meg az Észak-európai államok szerintem elég meggyőzőek. Amint elnyomást hozol a rendszerbe, a dolog esetleges jellegéből következően szükségszerűen több pazarlás épül bele - ezért egy ilyen rendszer hosszú távon nem működhet jól.
süti beállítások módosítása