Az igazi Mao

Kínai eseményeket és közéletet figyelő blog.

Facebook

Utolsó kommentek

Feedek


A válasz helyett felteszünk öt további kérdést. Mekkora Kína? Hányan laknak ott? Tényleg olyan nagy a kínai gazdaság? A kínaiak csak "Made in China" autókat vezetnek? Esznek hamburgert? Megnéztük honnan fúj a "keleti szél". 

Nem akartunk egy óriási adathalmazt létrehozni, ezért erre az öt, számunkra könnyen értelmezhető területre összpontosítottunk. A megjelenítéséhez az infografika eszközét hívtuk segítségül. Nyers információk közlése helyett, Magyarországot vettük viszonyítási alapul. Kivétel az utolsó rész, ahol a számok az emberi felfogóképesség határain belül mozognak.

Azonban a Magyarország versus Kína küzdelemben nem hozunk ítéletet, és a fő kérdést - Miért kell odafigyelnünk Kínára? - nyitva hagyjuk, megválaszolását bejegyzésünk olvasóira bízzuk.

Jövő csütörtökön, a következő részben megpróbáljuk árnyalni a képet: megnézzük hogyan alakulnak az értékek egy főre lebontva, valamint megvizsgáljuk, hogy milyen mértékben fejlődött a két ország az utóbbi tíz évben. Az infografika innen letölthető, változtatás nélkül szabadon felhasználható.

magyarorszag_vs_kina_1_azigazimao_blog_hu_.jpg

 

Címkék: terület népesség luxusautó junk food infografika Magyarország GDP Kína Magyarország vs. Kína

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azigazimao.blog.hu/api/trackback/id/tr334907923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icentrifuga · http://centrifuga.blog.hu 2012.11.15. 16:51:04

Hogyan értelmezed a junk food fogyasztást népességarányosan?

dave86 2012.11.15. 17:04:32

Sajnos a válaszok nem állnak kapcsolatban a kérdéssel: nem tudtam meg, miért kéne figyelni Kínára. Azért, mert nagyobb? Egyáltalán ez a kérdés, hogy figyelni kell Kínára, releváns még 2012-ben?

Professor Chaos 2012.11.15. 18:14:02

Nekem tanulságos, hajlamos voltam a Kínaikat csóró munkástömegnek gondolni, akiket pár kőgazdag korrupt párttikár és nagyvállalat szipolyoz. A számokat nézve viszont több lakosság arányában több kocsit vesznek és McDonaldsuk van mint nekünk. Vagyis egyénileg már Ők is gazdagabbak nálunk, Pech...

Nuuk 2012.11.16. 10:18:25

@Professor Chaos: A középosztály elég nagy létszámú (pontosabban a közelmúltban egy jelentős népréteg ugrotta meg a középosztály szintjét).

Egyébként két dolgot szoktam mindig mondani Kínával kapcsolatban: Nem igaz, hogy holnap már átvennék a világ fölötti korlátlan hatalmat, és Mao-zubbonyos hadosztályok fognak masírozni Washingtonban. De az olyan lehúzós cikkek is csak az érem egyik oldalát mutatják meg, mint amilyen közül egy ma kikerült a vv-re (ők amúgy is furcsán néznek a kínaiakra, a múltkor már "ázsiai világháborút" vizionáltak a szigetvita kapcsán).

Medgar 2012.11.16. 10:18:25

@Professor Chaos: A fenti infografika pont te véleményed erősíti.

135x több ember "csak" 52,26x több GDP-t termel? Ez azt jelenti, hogy egy főre lebontva egy kínai csak a magyar GDP 38%-át termeli meg, illetve 27 KFC és 10 MC lenne Mo.-n. Igaz, hogy fajlagosan több BMW-t (1607) és Audit (2318) vásároltak, viszont Magyarországon egy főre 0,3 gépjármű jut, Kínában pedig 0,08.
süti beállítások módosítása