Az igazi Mao

Kínai eseményeket és közéletet figyelő blog.

Facebook

Utolsó kommentek

Feedek


Új államelnököt választott Kína. Halálra izgultam magam. Xi Jinping lett a befutó, most már nyugodtan tudok aludni. Eljött a hétvége is, ezért tízrészes, Kínával kapcsolatos tévhitekről szóló sorozatunkat főzéssel indítom.

Nem is húzom tovább: a gyorsbüfékben kapható ételeknek semmi köze a kínai eredetihez (valami, amit mi másoltunk rosszul Kínából). Részemről  utóbbit részesítem előnyben, de van olyan ismerősöm (nem is egy), aki úgy élt hosszabb ideig Kínában, hogy hozzá sem nyúlt a Középső Birodalom autentikus kosztjához. 

A kínai konyhának rengeteg változata van, az étkezési szokások területenként eltérnek. Például északon tésztát, gőzölt kenyérféléket esznek köretként, délen pedig a rizs fogyasztása jellemzőbb. Ez nem jelenti azt, hogy északon ne ennének rizst.

Tartományok szerint eltérő ízek várják a kulináris örömök kedvelőit. Peking híres a sült kacsájáról. Szecsuan a kung-pao csirke hazája. Ahogy a kínaiak mondják, itt készülnek a „nyelvet zsibbasztó” ételek. Hunan a kínai Erős Pista birodalma. Sanghajban (valójában Zhejiang konyhája) még a kerítés is cukorból van, míg Guangxi (Kuanghszi) lakói a savanyút szeretik.

Az ízek sokkal intenzívebbek és változatosabbak Kínában, mint a hazai gyorsbüfékben. Valóban mindent megfőznek, de például kutyahúst csak Guangdongban esznek. Egy pekingi ugyanúgy undorodik tőle, mint egy magyar. Általában az északi tartományokban kevesebb extrém étellel találkozunk. Továbbá nagy különbség, hogy a kínaik egy étkezés alakalmával több, kisebb fogást fogyasztanak egyszerre. Ritkán, általában időhiányban fogyasztanak egytálételt.

Mielőtt Kínába jöttem, sikerült Budapesten eljutnom kínaiak által tesztelt, jónak tartott éttermekbe. A lista közel nem teljes:

Barátaim által kipróbált éttermek: 

Ha ezek után valaki még kedvet érez a kínai ételek kóstolásához, annak feltétlenül ajánlom a következő recept elkészítését:

szazeves_tojas_tofuval.jpg

Százéves tojás tofuval (pidan doufu)

Elkészítési idő: 5 perc
Nehézségi fok: egyszerű

Hozzávalók:
2 ek. szójaszósz (sötét vagy világos)
2 ek. kínai rizsecet (színe a szójaszószhoz hasonlít)
1 ek. szezámolaj
1 csomag lágy tofu (szükség esetén a hagyományos tofu is megteszi)
1 db százéves tojás

Elkészítés:
Egy mélyebb tányérban a szójaszószt, ecetet, szezámolajat összekeverem. A tojást meghámozom, felkockázom. A tofuról leöntöm a vizet, beleteszem a szószba és összezúzom egy evőkanállal. Hozzáadom a tojást és összekeverem. Kész! Azonnal fogyasszuk, nem tárolható hűtőben.

A hozzávalók ezeken a helyeken nagy valószínűséggel beszerezhetőek:

  • Yong Fa Kft. (Rákóczi téri vásárcsarnok): a tulajdonosok kínaiak, gyakorlatilag csak kínai termékeket lehet kapni. 
  • Ezerfűszer (Fény utcai piac): minden ázsiai termék kapható, ami tíz négyzetméteren elfér.
  • Ázsia Bt. (Vásárcsarnok): az ázsiai különlegességek veteránja.

 

...Folytatjuk... A második részben a kínai puha diktatúrával kapcsolatos tévhitekkel foglalkozunk.

Címkék: tofu kínai konyha gyorsbüfé tévhitek kínáról százéves tojás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azigazimao.blog.hu/api/trackback/id/tr784911162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása