Az igazi Mao

Kínai eseményeket és közéletet figyelő blog.

Facebook

Utolsó kommentek

Feedek


Régi-új elnöke van az Egyesült Államoknak, és most Kína is „választ". A ma kezdődő kongresszus több mint 2000 fős delegációja fogja eldöntetni, hogy ki lesz 1,3 milliárd ember vezetője az elkövetkezendő 10 évben. Izgulásra nincs okunk, nem kell végignéznünk Obama-Romney meccseket. Jó ideje ismert, hogy Xi Jinping (Hszi Csin-ping) veszi át a hatalmat a búcsúzó, de a biztonság kedvéért még öt évig a hadsereg feletti hatalmat gyakorló Hu Jintaótól (Hu Csin-tao). *Frissítés 2012. november 15: Az előzetes híresztelésekkel szemben Hu lemond katonai vezetői tisztségéről, és átadja Xi Jinpingnek.

Ennek megfelelően nem kell dübörgő roadshow-kra se számítani. De azért kijár az élvezet a pekingieknek is: lobogó vörös zászló, virágból kirakott sarlókalapács, a Vörös Hadsereg egyenruhájába öltöztetett kisgyerekek produkciója, és fokozott biztonsági ellenőrzés. Talán utóbbi az, ami jobban izgatja, vagy zavarja az itt élőket.

A taxik hátsó üléséről eltávolították az ablakemelő karokat. Így az utasok nem tudnak politikai röpcédulákat szétszórni például a híres-hírhedt Tiananmen tér előtt elhaladva. Hasonló okokból tilos a gyűrűs galambokat reptetni. Lekerültek az üzletek polcairól a kések és pingpong labdák. Utóbbiak szintén kiválóak üzenetek továbbítására.

tmen.jpg
A Tiananmen téren még mindig sok a turista,
de most megnőtt az egy négyzetméterre jutó „titkosrendőrök" száma is.
Fotó: V. Valentina, 2012. november 7.

A kommunikáció modernebb eszköze, az internet sem úszta meg az utóbbi napok óvintézkedéseit. A világ legnagyobb és legdrágább cenzúra projektje, a kínai nagy tűzfal (ami blokkolja pl. Facebook, Youtube, Twitter és több ezernyi egyéb külföldi weblapot) fokozottabban szűri a webes tartalmat. Emiatt lelassult a netkapcsolat, valamint a nagy tűzfalat kikerülő VPN (Virtual Private Network) szervereket is nehezebb elérni. A kongresszus első napjára több helyen karbantartást jelentettek be az internet szolgáltatók.    

A pekingi metrón is szigorúbb az ellenőrzés, ami egyébként politikai eseményektől függetlenül is szigorú – elméletben. Eddig kisebb erőfeszítések nélkül meg lehetett úszni ezt a procedúrát (táskák, csomagok átvilágítása reptéren használt röntgen szkennerrel) átlógással, vagy egy egyszerű táskanyitással. Ezekben a napokban nincsenek kiskapuk: a biztonsági őrök kétségbeesetten elállják az utasok útját, és azt kiabálják: „Elnézést, kongresszus van, kongresszus van!”. Folyadékok esetében az utasok királyi ételkóstoló szerepébe bújhatnak: kötelező beleinni a bevitt italokba. 

Címkék: kína politika cenzúra kongresszus pártkongresszus galamb kkp Xi Jinping Hu Jintao ablakemelő kar pingpong labda

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azigazimao.blog.hu/api/trackback/id/tr144896519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farcsika67 2012.11.08. 10:37:40

és ezt szeretni a magyar vezír is. de mindhiába.

csárli hárper 2012.11.08. 14:06:49

megnyugtató, hogy vannak a mieinknél sokkal hülyébb pártvezetők...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.11.08. 14:51:14

@csárli hárper: Lehet, de azért a mieink igenis nagyon szorgalmasan próbálják utolérni azokat...

Never 2012.11.08. 15:00:43

@csárli hárper: Nem hülyék azok, hanem szeretik az életüket. Meg kell nézni, Kínában a politikai "kultúra" része még mindig a mérgezés, az irányított teherautó és hasonló kellemes történetek (bár ugye nem volt olyan régen máshol sem, hogy elnököt lőttek le, Secret Service emberek gyűrűjében, majd utána a testvérét, majd utána a család szinte összes férfitagja követte őket az örök exit pollok mezejére...)

ShanghaiKid 2012.11.08. 15:19:46

Helyzetjelentés: VPN hol van, hol nincs. Viszont itt nálunk erre a hónapra a magánoviban betiltották, hogy a külföldi angoltanárok órát adjanak. Jogos, pont tele akartam tömni az összes 3-éves fejét Xi-ellenes retorikával. Az egyetemen nem gond, ott lehet tanítani.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2012.11.08. 15:44:51

@ShanghaiKid: Azért egy ilyen ShanghajKid nick nem elég hogy elhigyjük hogy Kínából írogatsz öcsi!!! Ennél kicsit több kell!!! NEm kéne teljesen hülyének nézni a blogereket hozzászólókat köszi!!!

ShanghaiKid 2012.11.08. 15:51:06

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll: Kértem én, hogy elhidd? Mindenki azt hisz amit akar. Egyébként pont ez volt az életcélom, hogy Kínában élőnek tettessem magam. Most kereshetek másik életcélt miattad.

dudero 2012.11.08. 16:48:54

@qwertzu: késekkel is remekül lehet üzeneteket célba juttatni..

Styxx 2012.11.08. 17:05:51

@ShanghaiKid:
Én hiszek neked, hogy kinn élsz (ill pont leszuarom, ha az az életcélod, hogy becsapsz:-)) ezek szerint bizonys dolgokban nagyon pragmatikusak/ racionálisak, másban meg kövektezetlenül sötétek, mint a példádból is kitűnik?

ShanghaiKid 2012.11.09. 13:49:23

@Styxx: Semmiben nem pragmatikusak. Imádnak köröket futni minden körül, ahelyett, hogy egyenesen megoldanának valamit. Európai logikát itt felejtsd el. Itt az a lényeg, ki van hatalomban. A szabályok úgyis kétértelműek, ha kellő mennyiségben csúszik a RMB az elvtársak zsebébe, akkor lehet, hogy feléd fog hajlani a törvény keze. Aztán az egyik alkesz helyi kisfőnök hoz egy idióta döntést, és aztán lehet betartani, vagy csúsztatni a zsét.
A legalsó szintű szabályok tök értelmetlenek. Ilyenek pl, hogy a kapuban le kell szállni a bicikliről, mikor átmész. Viszont a legalja munkát végző embereknek pont annyi dolga van, hogy egy-egy ilyen szabályt betarttasson. Ha pedig másra sincs gondja, akkor az szabály márpedig be lesz tartva és kész. Példa: az egyetem mellett van egy lakó rész, egész pofás. Egy kiskapun lehet bejutni. Mennék be, őr megállít, hogy külföldiek nem. Mondom miért? Mert veszélyesek, Pekingben is most erőszakolt egy angol egy kínait. Mondom és, akkor én is erőszakolni fogok? Nem, de ez a szabály. 5 után bemehetsz. Hogyhogy? Akkor már nincs itt őr. Jól kicsesztek velem, én akkor is csak munkaidőben vagyok hajlandó kínai nőket erőszakolni. Sötétben minek, azt mindenki tud.
Na ennek az őrnek két dologra kell figyelnie: biciklirő szájjá le, meg a kűfődi nem mehet be, mert 5 előtt az veszélyes. Néha kissé fárasztóak.
Na, nem sikerült valami összeszedettre ez a hozzászólás, de remélem a lényeget ki tudod hámozni.
süti beállítások módosítása