Az igazi Mao

Kínai eseményeket és közéletet figyelő blog.

Facebook

Utolsó kommentek

Feedek


November 11. (11.11.) a szinglik napja Kínában. Azért a mai nap, mert a négy egyes szomorú, magányos botocskának néz ki – a kínaiak szerint. A városi legenda (angolkínai) úgy tartja, hogy a Nankingi Egyetem diákjai terjesztették el ezt a modern ünnepet a kilencvenes években. Én személyesen azt feltételezem, hogy egy unatkozó irodai dolgozó pattogott magányosságában túl sokat a Weibón (kínai, a Twitterhez hasonló közösségi oldal), és így próbált magának csajt szerezni a kétezres évek elején. A lényeg, hogy Kínában még mindig ciki szinglinek lenni, és a nagyvárosi, művelt, jól kereső harmincas csajokat, akik "válogattak", ezért nem találtak maguknak pasit, egyenesen "fehér csontváz démonoknak" (Bai Gu Jing, 白骨精) nevezi az internetes szleng.

Ezen a derűs vasárnapon Kínában a párkereső hullám mellett tombol a Kongresszus, a VPN-szolgáltatók mentegetőző e-maileket küldenek a felhasználóknak a szolgáltatás akadozása miatt, nincsen Google, nem megy  a Gmail...

De mi megosztunk veletek egy klasszikus szinglik napi slágert, amely az internet nyugati oldalán is fellelhető. Terry Lin (ez az angol neve, a kínai neve Lin Zhixuan, 林志炫) dalának címe "A szingli szerelmes dala". A dalszöveg természetesen a magányos férfi szerelem utáni vágyakozásáról szól. Aki végighallgatja, és nem tud kínaiul, lehet, hogy felfigyel, hogy sokat mondogatja a fickó, hogy "ájcsing", na az lenne a "szerelem" (aiqing, 爱情).

 
Stílusában egy klasszikus modern kínai szerelmes dalt hallhatunk. Az egyébként tajvani előadó szerintem némileg hasonlít Ákosra, nem tudom, hogy ezt például az 01:22-nél hallható "én most megéneklem neked a frankót az élet nagy dolgairól" hanghordozása, vagy a kínai bőrkabát teszi...

A klipben megfigyelhető az üveg nélküli szemüveg jelenség (00:17, 02:54, 03:29), a kínaiak a nyugatiak számára mind a mai napig érthetetlen módon azt gondolják, hogy szemüveget hordani menő, és már az üveg nélküli keret viselése is elég ahhoz, hogy elérjenek egyfajta "én művelt kínai vagyok" benyomást. (Egyesek szerint ezzel próbálják elérni, hogy az arcuk vékonyabbnak tűnjön). A videó 1999-es, most 2012 van. Több mint egy évtized telt el bizonyíthatóan úgy, hogy ennek a divatnak az ostobaságára nyugatiak ezrei hívták fel kínai barátaik figyelmét. Mindhiába. Ők ragaszkodnak ahhoz, hogy a maguk sajátosan kínai útját kövessék. 

Címkék: zene szerelem szingli szemüveg 11.11

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azigazimao.blog.hu/api/trackback/id/tr854901362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabcigirl 2012.11.11. 20:09:49

Ájcsingra ácsingózik:)))

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.12. 00:00:04

Én is megosztanék veled egy hasznos linket:

mek.oszk.hu/01500/01547/

A városi legenda pedig egy tükörfordítás. Magyarul úgy mondják: mendemonda.
süti beállítások módosítása