Az igazi Mao

Kínai eseményeket és közéletet figyelő blog.

Facebook

Utolsó kommentek

Feedek


Ez egy rövid történet arról, hogy mindegy, hogy közel, vagy távol van a sajtószabadság Kínában, ha nem nyíltan a pártot és a rendszert szidják az újságírók, akkor szinte bármilyen szörnyűségről írhatnak. Így gondolkodott a changshai napilap, a Sanxiang Metropolitan News munkatársa is, aki a hajléktalanokról akart cikket írni. Arról, hogy mi a fenéért nem szeretnek ők a szállón tartózkodni, és mennek inkább a híd alá megfagyni. Meg is szerezte a sztorit.

Dai Peng szépen felvette a riportjához megkérdezett egyik hajléktalan interjúalany cuccait, és némának tettetve magát elérte, hogy bevigyék a szállóra. Ott aztán egy kicsit megdolgozták a „szociális munkások”, amiről kiszivárgott a biztonsági kamera videója. A fickót tényleg földre vitték... Végül az apja beszélte le a szállóval telefonon, hogy engedjék el. Távoztában az újságíró az alábbi fotót készítette a gondozóról. Barátságos hely, nem?

A történet érdekessége nem az, hogy aztán a hajléktalangondozó vezetője tagadta a verést, és azt mondta, biztonsági okokból kellett lefogni Dai Penget, hanem, hogy az ezzel kapcsolatos kérdésekre a Weibón válaszoltak a netezőknek. Igaza volt a cenzúra mechanizmusának részleteit kiszivárogtató Weibo alkalmazottnak, Kína egy különleges és érzékeny korlátozásokkal teli ország, ahol egy bizonyos szabályrendszernek megfelelően kell működni.

Címkék: hajléktalan újságírás weibo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azigazimao.blog.hu/api/trackback/id/tr545011344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása