Az igazi Mao

Kínai eseményeket és közéletet figyelő blog.

Facebook

Utolsó kommentek

Feedek


Több mint negyven neves kínai író, jogász és aktivista írt nyílt levelet Kína új vezetőjének, sürgetve Liu Xiaobo Nobel-békedíjas író szabadon engedését – számolt be a South China Morning Post.

Hamarosan átveszi a Nobelt Mo Yan kínai író, aki  idén irodalmi kategóriában nyert díjat. A ceremónia közeledte adta a levél apropóját. A szerzők úgy gondolják, hogy „Liu Xiaobo és az összes politikai fogoly elengedése a politikai reform kezdőlépése”.

Liu a „Charta 08” című, 2008-ban készült demokratikus jogokat követelő kiáltvány társszerzője, melynek kiadását követően tartoztatták le.

„Úgy véljük, hogy politikai foglyok létezése nem segíti Kínát egy felelős világhatalom képének kialakításában” áll a dokumentumban.

A levél címzettje Xi Jinping, frissen választott párttitkár (Kína leendő államelnöke), és további magas rangú vezetők.

Az írást a PEN Center fogta össze, egy kínai írókból álló társaság, melyet korábban Liu vezetett.

A bebörtönzött író 2010-ben vehette volna át Nobel-díját, ha korábban nem ítélik el 11 évre. A kínai vezetés elutasította a díját, belügyeibe történő beavatkozásnak tekintette.

A héten hat tudományterületről, összesen 134 Nobel-díjasból álló csoport szintén aláírt egy levelet, melyben Liu szabadon engedése mellett szóltak fel.

Egy dél-afrikai aktivista online petícióját csütörtökig 150 000 fő írta alá a Change.org portálon.

Szerdán egy kormányszóvivő elutasította a nyílt levelet, mondván „Kína egy joguralmi ország”.

Mindkét levél felszólított Liu feleségének szabadon engedésére, aki azért áll Pekingben házi őrizet alatt, hogy ne tudjon beszélni férje esetéről.

Címkék: jogállam Nobel Mo Yan Liu Xiaobo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azigazimao.blog.hu/api/trackback/id/tr954951469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása